Postbus 15
1940 AA Beverwijk
06 105 195 17
|   Welkom  |   Bewindvoering  |   Aanmelden  |   Taken bewindvoerder  |   Links  |   Contact  |

Bewindvoering

U bent op zoek naar een bewindvoerder voor uzelf, een naaste of bekende van u. Misschien bent u niet bekend met wat bewindvoering inhoudt.

Mensen kunnen door bijzondere omstandigheden in de situatie terechtkomen dat ze niet (meer) in staat zijn om zelf hun geldzaken goed te regelen.

De oorzaak kan de geestelijke of lichamelijke toestand zijn waarin iemand verkeert. In veel gevallen neemt de bewindvoerder de financiële administratie over: onder bewindstelling. De bewindvoerder zorgt dan bijvoorbeeld voor het beheer van het vermogen en de betalingen, het aanvragen van subsidies en controle over inkomsten en uitgaven. Bewind is voor mensen die hun financiële zaken (even) niet zelf kunnen regelen.

De bewindvoerder neemt beslissingen over het geld en de goederen van de betrokkene. Wie onder bewind staat, blijft handelingsbekwaam. Hij mag dus wel zelfstandig rechtshandelingen verrichten. Sinds 1 januari 2014 is het mogelijk dat een bewind wegens verkwisting of het hebben van problematische schulden wordt uitgesproken. Dergelijke bewinden zullen worden gepubliceerd in het openbare curatele- en bewindsregister.

De beschikking over onderbewindstelling wordt door de rechtbank uitgesproken.

Voor het aanvragen van bewind moet u griffiekosten betalen. Deze kosten kunnen in sommige gevallen worden vergoed vanuit de bijzondere bijstand.


Wat kost de bewindvoering?
De kosten van de bewindvoerder worden vastgesteld door het Landelijk Overleg Kantonrechters (LOK). Afhankelijk van uw situatie kan er bijzondere bijstand in uw woongemeente worden aangevraagd voor deze kosten. Uw bewindvoerder vraagt deze bijzondere bijstand voor u aan. 

 
Webdesign and Development : iWebPro (C) Interactieve Web Producties